Een mooie entourage. Maar dan wel één van wereldniveau. Tenminste als de schijn niet bedriegt. UVV Voetbal hoopt namelijk op 10 april 2016 wederom haar meest prominente lid te mogen begroeten op sportpark De Paperclip: Marco van Basten (51).

Het te verwachten bezoek van één der beste aanvallers ooit in de Nederlandse voetbalhistorie is voor UVV tevens de fraaie en gedroomde omlijsting van de derde editie van de Voetbalschool UVV Leidsche Rijn. De opmaat daarvan wordt op 17 februari verzorgd middels een clinic van de trainers Ino Zinhagel (techniektrainer) en Kees van den Broek (keeperstrainer UVV Voetbal).

Utrechter Van Basten (58-voudig international) kwam in zijn jeugd liefst negen seizoenen uit voor UVV Voetbal, waarna hij de overstap naar Ajax maakte. En zich vervolgens bij AC Milan (Italië) ontpopte tot een spits van wereldfaam. Van Basten, wiens, inmiddels overleden, vader Joop onder meer trainer was bij de A-selectie van UVV Voetbal, werd met het Nederlands elftal in 1988 Europees kampioen. Het was, naast de talloze landstitels en bekersuccessen en Europa Cups die hij in de wacht sleepte, één van de vele hoogtepunten in zijn te korte carrière als professioneel voetballer. Op 17 augustus 1995 zette hij, gedwongen door een hardnekkige enkelblessure, een punt achter zijn carrière.

Op 10 april keert Van Basten terug op de plek waar hij precies tien jaar geleden ook meer dan welkom was:  bij de opening van diezelfde Paperclip. Daarmee voltooide UVV destijds de verhuizing van Sportpark Verthoren, langs het Amsterdam Rijnkanaal , naar Leidsche Rijn en bereikte de traditierijke Utrechtse club, opgericht op 10 september 1902, een nieuwe mijlpaal in de recente geschiedenis.

‘Een extra tintje’, zo noemt Ino Zinhagel de waarschijnlijke komst van de huidige assistent-bondscoach Van Basten. ‘En ik weet niet of hij zich bij de Voetbalschool beperkt tot kijken. Misschien dat hij ook wel een praatje houdt.’

Voetbalscholen overigens, zijn een welkome aanvulling voor de leergierige voetballer, meent Rotterdammer Zinhagel (35). ‘Op de trainingen van je eigen club ligt het accent meer op het teamgevoel, de teamprestatie en op het samenwerken. Bij de Voetbalschool UVV Leidsche Rijn wordt gewerkt aan de individuele kwaliteiten van een speler: balvaardigheid, stabiliteit, motoriek, een beetje loopscholing en techniek natuurlijk.’

De clinic van woensdagavond 17 februari  – gratis toegankelijk en van 18.00–19.00 uur op het hoofdveld van UVV Voetbal – is een (her)nieuw(d)e kennismaking met de succesvolle Voetbalschool UVV Leidsche Rijn. Die beleeft dan met ingang van zondag 6 maart alweer de derde editie en bestaat uit tien trainingen. Zowel jongens, meisjes als keepers zijn welkom. Belangstellenden hoeven geen lid van UVV Voetbal te zijn om mee te doen. Inschrijven kan tot zaterdag 27 februari via voetbalschool@uvv-voetbal.nl.